Стопаните могат да подават заявления за плащания на площ
Стопаните могат да подават заявления за плащания на площ / netinfo

Земеделските стопани могат да подават вече заявления за плащания на площ за кампания 2008, крайният срок е 15 май, съобщи за Дарик директорът на Областна дирекция „Земеделие и гори”- Сливен Люба Грозданова.

Заявления се приемат и след 15 май, но на стопаните им се налага 1% санкция за всеки просрочен ден. Пакета от заявления се подават в Общинските служби по земеделие и гори, а от 10 до 15 май заявленията се приемат само в Областните разплащателни агенции по адрес на регистрация за физическите лица и по адрес на управление за юридическите лица.

Минимално допустимият за подпомагане размер на стопанството е 10 дка на земеделско стопанство, полски култури, пасища, ливади. 5 декара за трайни насаждения, като минимална площ на един имот в рамките на стопанството е декар, единствено се допуска кандидатстване за 5 дка по схемите за необлагодетелстваните райони.

Стопанства с по-малки размери от посочените няма да подлежат на подпомагане по схемите и мерките за плащания на площ, допълни още Грозданова.