за задържане в училище
за задържане в училище / областна администрация Сливен
Срещи за задържане и реинтегриране на деца в училище проведе зам.-областният управител на Сливен Димитринка Петкова с родители. Инициативата е на областна управа Сливен и е във връзка с междуинституционалния механизъм за задържане на децата в образователната система. Срещите започнаха на 29 септември и приключиха в края на октомври.

Зам.областният управител Димитринка Петкова посети котленските села Градец и Пъдарево, новозагорския кв.“Шести“, град Шивачево и с.Сборище в община Твърдица, сливенското с.Гавраилово и сливенския кв.“Надежда“. “Разговаряхме с хората. Предоставихме им разнородна информация, свързана с образованието, отглеждането на децата им, техните права и задължения.

В дискусиите участваха представители на Центъра за детско и майчино здраве, юристи, които работят към „УНИЦЕФ“, училищни директори, кметове или кметски наместници. В част от срещите имаше представители на фондация „Здравето на ромите“, на Ромската академия за култура и образование. В община Котел лично ни подкрепи председателят на общинския съвет Христина Чолакова“, съобщи Димитринка Петкова. Някои родители са съобщили, че заради липсата на работа, се налага да напускат родните си места.

В Сборище са потърсили съдействие и за решаване на проблем, свързан с достъпа на учениците до лекарска помощ. Жители на кв.“Надежда“ в Сливен са предложили да се проведат още няколко подобни дискусии, за да се обхванат повече семейства от квартала.

Инициативата се осъществи с подкрепата на РУО. При посещението си в Сливен неотдавна просветният министър Красимир Вълчев съобщи, че от близо 206 хиляди деца в цялата страна, които трябва да бъдат издирени и върнати в училище, 9700 са в Сливенска област.