Сливен е домакин на конференция,организирана от евродепутата Мария Габриел
Сливен е домакин на конференция,организирана от евродепутата Мария Габриел / Община Сливен

 

Кметът на Сливен Стефан Радев е домакин на конференция, част от
националната кампания на евродепутата Мария Габриел „Насилието над жените: Да отворим очи и нарушим мълчанието", която се провежда днес в Сливен.

По молба на Радев присъстващите на събитието почетоха с едноминутно мълчание паметта на големия общественик и почетен гражданин на Сливен Николой Султанов, който ни напусна преди дни.

Кметът приветства с добре дошли организаторите и гостите на конференцията Мария Габриел, министър Десислава Танева, народния представител Цветан Цветанов, Диана Видева - от Европейското женско лоби и председателката на Комисията за защита от дискриминация Ана Джумалиева.

„Благодаря на Мария Габриел, че организира и в Сливен форум, който е част от мащабната кампания, целяща да насочи общественото внимание към насилието над жени. В тази инициатива трябва сериозна ангажираност от страна на цялото общество, информираност и категоричен отпор. Убеден съм, че отзвукът от днешната конференция ще бъде заслужен и проявата ще получи очакваната подкрепа. Необходимостта от подобен форум е голяма. Жертвите на насилие трябва да получат увереност, че ще бъдат
защитени, че страхът не трябва да е част от живота им. Това обаче не може да се случи без общите усилия на изпълнителна, законодателна и съдебна власт, гражданското общество. Затова се радвам на широката представителност днес и подкрепата на високо европейско и национално ниво.Пожелавам ползотворна работа на всички участници в конференцията в търсенето на решения и извеждането на препоръки за предприемане на по-решителни действия срещу насилието над жени. Всички ние сме зад
Вас", посочи Радев.

Събитието се организира от българския евродепутат Мария Габриел, в партньорство с Европейското женско лоби, Комисията за защита от дискриминация, Фондация „Ханс Зайдел", Фондация „Български център за джендър изследвания", Фондация „Общество за справедливост" и Фондация „Асоциация Анимус".Всички присъстващи в залата получиха листовка с телефоните и адресите на институциите и НПО, които могат да помогнат, ако сте жертва на психически, или физически тормоз.

Като част от кампанията снощи в Драматичния театър „Стефан Киров" беше представен театралният спектакъл „Премълчаното - разказано", осъществен с помощта на кмета на Сливен. Представлението е базирано на истински истории на три жени, пострадали от насилие, които разказват премълчаното в интервюта по темата. Продукцията е на Университетския театър в Нов български университет, ръководен от режисьорката Възкресия Вихърова.