Ще обучават личните лекари за работа с младежи по сексуални проблеми
Ще обучават личните лекари за работа с младежи по сексуални проблеми / netinfo

Общопрактикуващите лекари да преминат обучение за работа с млади хора в сферата на сексуалното и репродуктивно здраве предвижда проектът „Подобряване на сексуалното и репродуктивно здраве на младите хора в България”. Това стана ясно на работна среща на националните и местни звена за управление на проекта, който се осъществява в още три града в страната.

В рамките на проекта на лечебните заведения са били предоставени безплатни контрацептивни медикаменти, презервативи и спирали за младите жители на община Сливен. Проведени са и качествени и количествени изследвания на качеството на услугите по сексуално и репродуктивно здраве за млади хора в общината.

На срещата са били обсъдени приоритетите, намеренията и възможностите на проекта за 2007г., каза за Дарик д-р Недялка Чолакова, главен експерт в РЦЗ – Сливен. Едно от предложенията за следващата година е да се създаде специален пакет от здравни услуги „Репродуктивно здраве”, заплащан изцяло от НЗОК, който младите хора да могат да ползват по линия на задължителното здравно осигуряване.