Пътуващ младежки обмен между село Веселиново и Мангуалде
Пътуващ младежки обмен между село Веселиново и Мангуалде / Община Тунджа, Архив

Младежи от ямболското село Веселиново и от град Мангуалде, Португалия обединяват усилията си в обща инициатива за пътуващ младежки обмен. Целта е да се популяризира  програмата „Младежта в действие”, да се насърчи диалога между младите хора и представителите на местната власт, както и институции и организации, които работят с млади хора в двете държави.

Този проект ще допринесе и за насърчаване на активното доброволно  участие на младежите в социални инициативи, както и за развитие на сътрудничество на европейско ниво между организации, работещи в младежката сфера. Младите хора ще бъдат обучени да разработват проекти по програмата „Младежта в действие”. В международния обмен ще бъдат включени 23 млади хора и 6 ръководители.

Пътуващият младежки обмен ще се осъществи на два етапа, като се даде възможност на младите хора от община „Тунджа” да посетят град Мангуалде, Португалия, след което да посрещнат своите нови приятели в България. По този начин младите хора от двете страни ще придобият преки впечатления за социалните услуги, бита, културата и традициите на другата държава, както и за прилагането на младежките политики на местно ниво. Младите хора от община „Тунджа” ще участват в представяне на  социални услуги в община Мангуалде и в работата на „Социалната ложа”, създадена по проект на община Мангуалде и младите хора. Ще бъдат организирани срещи в Дом за деца в неравностойно положение, представителството на Червения кръст и Представителството на Хранителната банка на Португалия.

По време на посещението им е планирано и обучение на тема: „Социалната ложа - модел на социално включване с участието на младите хора и местната власт”. Ще бъде организиран и Празник на приятелството, чрез който участниците в младежкия обмен ще привлекат и представители на местната власт.

Събитието ще бъде съпътствано от фотоизложба със снимки от всяка страна, представящи красотата на природата, интересно историческо наследство, традиции, добри примери за успешно прилагане на младежки политики. Снимките ще бъдат подготвени и подбрани от самите участници.

Младите хора от  Веселиново ще представят презентация с успешни проекти, финансирани по програма „Младежта в действие”.През месец септември е планирано  посещение на 10 младежи и 2 ръководители от Португалия в с. Веселиново. Ще им бъдат представени социалните услуги в общината - Дом за стари хора в с. Болярско, Дневен център за стари хора в с. Генерал Инзово, Център за социална рехабилитация и интеграция в с. Калчево, в който младите хора помагат доброволно.

Ще бъде създадена „Социална ложа” в  Веселиново ползвайки португалския опит. Предвидено е двудневно обучение за разработване на проекти по програмата „Младежта в действие”. Ще бъде проведена тематична вечер „Приятели в действие”.

По време на визитата на португалските младежи е предвидена и среща с кмета на община „Тунджа” и други представители на местната власт, на която да бъдат споделени добри практики по партньорство между младежки организации и общински  администрации, както и обсъждане на нови общи идеи и инициативи.