Първанов: Не изборите на 25 май ще решат съдбата на това правителство
Първанов: Не изборите на 25 май ще решат съдбата на това правителство / Dariknews, Архив

Европейската интеграция на България никога не е стояла под въпрос. От времето, откакто съм партиен лидер, а още повече когато съм бил президент не е стоял алтернативно – или-или. Така Георги Първанов коментира в Сливен изказването на председателя на Европейската комисия Жозе Барозу в интервю за германския вестник "Берлинер цайтунг", че ако България не бе станала член на ЕС, най-вероятно би била подложена на масиран натиск от Москва.

„Винаги сме били да има активни, взаимоизгодни отношения с Русия. Още по времето на Иван Костов, който знаем, че не питаеше особена любов към Русия, ние гласувахме единна декларация, с гласовете и на опозицията, и на мнозинството, в която имаше няколко ключови позиции, а основната беше тезата за взаимоизгодните, толерантни, взаимоуважителни отношения” – допълни Първанов.

От своя страна евродепутатът и бивш външен министър Ивайло Калфин предупреди, че в момента върви процес, в който България рискува да изпадне в една много отдалечена периферия на ЕС.

„В момента има не само разговори, има действие по формиране на институции в еврозоната, включително комисия, парламент, бюджет и т.н. и концентрация във взимането на по-силните решения в рамките на единната валута. Този процес ще отнеме години, в него няма безспорни неща, има много въпроси, които предстоят на обсъждане. Сега е моментът България да знае какво иска и да участва в тези дискусии. Иначе рискуваме наистина да изпаднем в периферията, а там не знам какво - руско, турско или каквото друго влияние ще има, но така или иначе на Балканите, в един геостратегически регион очевидно ще има различни интереси.”

На изборите от 25 май ще решат съдбата на това правителство, а доколко се справя или несправя със своите задължения и с изпълнението на своите ангажименти, залегнали в управленската програма, заяви Първанов. „Аз твърдя, че правителството е слабо, неефективно, има нездрав политически тил в лицето на мнозинството, което му връзва ръцете и го блокира за реални реформаторски действия, за ефективна политика” – допълни той.