Прокуратурата повдигна обвинения срещу лекари и медицински сестри
Прокуратурата повдигна обвинения срещу лекари и медицински сестри / Дарик Сливен Архив

Районна прокуратура Сливен повдигна обвиненние за документна измама и привлече като обвиняеми двама лекари и две медицинси сестри от Специализирана хирургична болница "Амброаз Паре"- Сливен за източване на Здравната каса.

Докторите Веселин Василев и Николай консулов са привлечени като обвиняеми за това, че в периода февруари - март 2009 година в съучастие с медицинските сестри Ангелина Христова и Елена Иванова използвали документи с невярно съдържание и получили от РЗОК-Сливен без правно основание чуждо движимо имущество с намерението да го присвоят ­предвидените по клинични пътеки №166 и 167 финансови средства, съобщи говорителят на Районна прокуратура Милена Радева. Средствата са  под формата на добавки към трудовото възнаграждение в размер на 741,55 лв. за д-р Василев и на 85,74 лв. за д-р Консулов, а също така съставили документи с невярно съдържание и дали възможност на други физически лица – Събина Петканска, Васил Петкански, Константин Косев, да получат без правно основание имущество, под формата на сума, разчетена за добавка към трудовото възнаграждение на лекарите Събина Петканска - 254.85 лв., Васил Петкански - ­9.98 лв., и Константин Косев - 267.00 лв., сума на обща стойност 531,83 лв. от РЗОК-Сливен, като общата стойност на неправомерно полученото имущество възлиза на 1273.38 лв.

Медицинските сестри Ангелина Христова и Елена Иванова са привлечени като обвиняеми за това, че за същият период, в условията на продължавано престъпление, в съучастие помежду си и с д-р Веселин Василев и д-р Николай Консулов съставили документи с невярно съдържание и дали възможност на други физически лица – Събина  Петканска, Васил Петкански, Константин Косев, да получат без правно основание имущество, под формата на сума, разчетена за добавка към трудовото възнаграждение на лекарите Събинаа Петканска - 254.85 лв., Васил Петкански - 9.98 лв. и Константин Косев - 267.00 лв., сума на обща стойност 531,83 лв. от РЗОК - Сливен .      

 Наказателният кодекс предвижда наказание лишаване от свобода от две до осем години. За престъпното деяние, за което са привлечени като обвиняеми д-р Василев и д-р Консулов, Наказателният кодекс предвижда наред с основното наказание и възможност да бъде конфискувано до 1/2 от имуществото на виновните и те да бъдат лишени от право да упражняват професията си.

С оглед предвиденото наказание Конфискация, Районна прокуратура – Сливен внесе днес в Районния съд искане за налагане на обезпечителни мерки, а именно - запор върху леки автомобили, собственост  на обвиняемите д-р В. Василев и д-р Консулов.