Програма улеснява достъпа на незрящите до правосъдието
Програма улеснява достъпа на незрящите до правосъдието / Дарик Сливен

Нова компютърна програма за хора с увредено зрение, незрящи, неграмотни и възрастни заработи в Районния съд в Сливен. Системата преобразува текстове на протоколи, разпореждания, определения и решения на съда в звук. Услугата е безплатна. Целта е да се улесни достъпът на хората със зрителни проблеми до правосъдието. В сградата на Районния съд вече е обособена специална стая с компютър, а обучени деловодители ще съдействат на хората в неравностойно положение да се запознаят с решенията на съда. Следващата седмица и втора стая, разположена на първия етаж ще бъде оборудвана с компютър.

Програмата позволява да бъде регулирана скоростта на четене, както и да се прекъсва при нужда с пауза. Информацията може да бъде прехвърляна на носител по желание на гражданите, съобщи председателят на съда Ангел Гагашев. След приключване на услугата деловодителят описва в регистър датата, документа и всички данни, които са били предоставени. Така базата ще послужи за отчетност на съда.

За да се ползва програмата е нужно предварително записване. Районният съд в Сливен е сред първите в страната съдилища, които въвеждат в практиката си тази програма. Съдилищата, които получават софтуера за незрящи, се ангажират да събират информация за неговата популяризация и приложение. Като механизъм за отчитане и обратна връзка е предвидено използването на специален за регистър и анкети.