Прием на документи за ученици с хронични заболявания
Прием на документи за ученици с хронични заболявания / netinfo

Приемът на документи на ученици с хронични заболявания, с физически и сензорни увреждания и от домове за отглеждане и възпитание на деца, лишени родителска грижа, които кандидатстват за обучение след 7-ми и 8-ми клас започва от 3 май. Това съобщи за Дарик Светла Драганова началник на  Регионален инспекторат Сливен. Крайният срок за подаване на документацията е 21 май.

 

Насочването на учениците се извършва по списък на заболяванията за приемане на ученици в профилирани гимназии, профилирани паралелки в гимназии или в средни общообразователни училища, утвърден от министъра на здравеопазването и съгласуван с министъра на образованието и науката. До 14 юни комисията трябва да състави протокол за извършеното подреждане и пренасочване, а учениците трябва да се запишат в училището, в което комисията е насочила учениците до 25 юни.

 

Във всяка паралелка може да се приемат до петима ученици с хронични заболявания, с физически и сензорни увреждания, а в професионалните училища и в професионалните гимназии - и от домове за отглеждане и възпитание на деца, лишени от родителска грижа. Пет ученици след 7-ми клас са се явили миналата година пред комисията, а след 8-ми клас – три, информира Драганова. Информация може да се получи от Регионалния инспекторат по образование, както и от интернет-страницата на Министерството на образованието.