Представиха банката-кредитор на общинския заем
Представиха банката-кредитор на общинския заем / netinfo

Проектодоговорът за отпускане на заем на Община Сливен от 11 милиона евро представиха днес от банката-кредитор Дексиа Комуналкредит”. Изпълнителният директор на банката за България Дамян Дамянов направи презентация на институцията пред пред председателя на Общинския съвет доцент Иван Андреев, заместник – кметовете Зорница Александрова и Недка Енергиева и общински съветници. Годишната лихва, която общината ще плаща по кредита е 4,413 %.

Това са 2 млн. 151 хиляди лева годишно, или 179 хил. 284 лв. месечно в продължение на 10 години. Банката няма да взема такси за обслужване на кредита, както и няма да се начисляват наказателни лихви при предсрочно връщане на кредита. Сумата от 22 млн. лева ще бъде преведена на един транш, след като изтече срокът, в който другите участници в процедурата могат да обжалват решението на комисията. След това в едномесечен срок трябва да бъде сключен договорът с „Дексиа”.

Крайният срок за превод на средствата е 31 декември тази година. Парите от кредита са предназначени за финансиране на проекти за ремонт на 5 училища, асфалтиране на улици в два сливенски квартала и проект на канализация и пречиствателна станция за Речица. Средствата ще бъдат разпръснати на депозити за различен срок, съобразно инвестиционните намерения на администрацията.

Все още не е решено къде ще бъдат разкрити депозитите. Банка “Дексиа” няма претенции към влагането на част от кредита в други банки.