Преброяват водолюбивите птици у нас и Европа
Преброяват водолюбивите птици у нас и Европа / БДЗП

За 21 - ва година Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и Изпълнителна Агенция по Околна Среда организират Среднозимно преброяване на зимуващите у нас водолюбиви птици. Над 200 служители и доброволци, организирани в 40 екипа, ще  обиколят значимите територии през почивните дни и ще проследят броя, вида и разпространението на зимуващите у нас водолюбиви птици.

„Целта на преброяването, което се извършва едновременно в цяла Европа, е да събере точна информация, която служи за оценка на промените в състоянието на популациите на наблюдаваните видове птици, което от своя страна е индикатор за промените в околната среда и последствията от тях за биологичното разнообразие и хората", коментира Йордан Христов от БДЗП, национален координатор на Среднозимното преброяване. „Тези проучвания са особено важни и актуални в контекста на темата за климатичните промени, която е на дневен ред в момента навсякъде по света и която засяга всеки от нас", допълни той.

България е предпочитано място за зимуване на редица водолюбиви птици. Сред тях са и световно застрашени видове като червеногушата гъска, малката белочела гъска, тръноопашатата потапница, къдроглавия пеликан и много други. През студени зими в България зимува до 70% от световната популация на червеногушата гъска и до 40% от европейската популация на голямата белочела гъска. Близо 20 на сто от популацията на малкия корморан прекарва зимата по нашите земи.