Пращат специалисти по напояване от Сливен в Испания
Пращат специалисти по напояване от Сливен в Испания / netinfo

Областният управител на Сливен Марин Кавръков е провел срещи и разговори в Постоянната комисия по земеделието и горите  към Народното събрание и с Министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов като е сезирал за установените пропуски и нарушения, водещи до  неефективно използване и загуби на вода за напояване, която в същото време се предлага на непосилно висока цена, съобщи пред Дарик Кавръков.

Пресцентърът на Министерството на земеделието и храните разпространи информация за цената на водата за напояване за 2010 г. Въпреки, че някой от клоновете на „Напоителни системи"  предлагаха по-висока цена на водата за напояване за 2010 г. в сравнение с 2009,  отчитайки трудната икономическа ситуация за  голяма част от земеделските производители, екипът на министерството е взел решение за намаление: цената на гравитачно подаваната вода за напояване се намаля с 0,01 лв /м3 , а  максималната цена на поливната вода за оризопроизводителите се фиксира на 0.02 лв/куб.м. Очакването на министерството е, че след предприемане на съответните мерки за оптимизиране дейността на доставчиците на тази услуга и прилагането на правителствената програма за развитието на хидромелиорациите в България, за следващите сезони ще се открият нови резерви и възможности за намаляване цената на поливната вода, каза Марин Кавръков

Според него Областна администрация Сливен е трайно ангажирана с проблемите на хидромелиорациите и ще бъде проучен опитът на Испания, която изпитва недостиг на вода за земеделски нужди  и има модерно законодателство за управление на  системата си за напояване. Няма да бъдат командировани чиновници, а специалисти, заяви Кавръков.