Пращат откритата свещ за анализ и датировка
Пращат откритата свещ за анализ и датировка / Областна администрация - Сливен

Свод от тухли се е показал при разчистването на тунела, чийто вход откъм крепостта Туида бе открит тези дни, съобщи Николай Сираков, който ръководи екипа, работещ  там. Открита е също керамика от V-VІ век и свещ, която ще бъде пратена за анализ и датировка, както и за изследване от какво е изработена. „Тунелът е известен, още през 1969 година е проучван от Елена Бацова, но входът откъм крепостта бе открит едва сега” – уточни Сираков. Според него тунелът е бил част от фортификацията на крепостта, използвал се е до края на VІ век предимно за водоснабдяване и за бягство към реката по време на нападения.

При работата по укрепването на срутище в северозападната част на крепостта археолозите се натъкнаха на стена и предположиха, че става въпрос за жилище, но откритието на тунела води до нова хипотеза. „Възможно е да е кула, която е защитавала входа на тунела, но това ще стане ясно след проучванията” – каза Сираков.

Директорът на Регионалния исторически музей в Сливен Георги Кюпчуков уточни, че след приключване на проучванията на тунела, научният ръководител на екипа Николай Сираков трябва да изготви доклад за резултатите, а министърът на културата ще назначи експертна комисия. „Експертите ще направят необходимите констатации на базата на доклада и това, което установят на място и ще предпишат как да се процедира по-нататък – тоест, реставрация, консервация, може би в два етапа, тъй като влизаме в есенно-зимен сезон, временно съоръжение за покритие от гледна точка запазване на тунела. В последствие ще се вземат необходимите проби на камъка, на спойката, за да се предпише начина на консервация на това съоръжение” – уточни Кюпчуков. Той предложи също Общинска охрана да поеме охраната на крепостта.

Междувременно стана ясно, че 350 хиляди лева са предвидени в бюджета на общината за 2013 година за разкопки – по проекти, както и проучвания по места.