По-високи заплащания според Националния план за действие по заетостта
По-високи заплащания според Националния план за действие по заетостта / netinfo

Увеличаване на повечето на индивидуални размери на изплащаните средства, с цел постигане на по-голяма ефективност в заетостта са заложени в Националния план за действие по заетостта 2009. Това съобщи директорът на Бюрото по труда в Сливен Тихомира Димитрова. Субсидираното трудово възнаграждение на безработните лица, включени в програми и мерки се увеличава от 220 на 240 лева.

Наетите младежи с висше образование по програма „Старт на кариерата” ще получават вече 400 лева. Заплатите на детегледачките, които се грижат за близнаци по програма „В подкрепа на майчинството” ще бъде 350 лева.

По Национална програма „Активиране на неактивните” ромските медиатори със средно образование ще получават 260 лева, а 300 лева – тези с 240 лева висше образование. 140 лева става допълнителното трудово възнаграждение за наставник. Средствата за обучение на безработни лица се увеличават на 600 лева.

Предвидени са да стартират нови програми и проекти, информира Димитрова. Националната програма „Нова възможност за заетост”цели да намали социалните последици от икономическите промени в страната. На съкратените лица ще се предоставят посреднически услуги.

Предстои изплащане за компенсации на работници и служители, за които е установено непълно работно време в икономическите сектори „Индустрия” и „Услуги”. То ще бъде регламентирано с Постановление на Министерски съвет, уточни Димитрова.