Пчелари могат да кандидатстват за нова целева субсидия
Пчелари могат да кандидатстват за нова целева субсидия / netinfo

Пчелари от област Ямбол могат да кандидатстват за финансиране по новата целева субсидия за производство на пчелни майки, която вече стартира, информират от Държавен фонд „Земеделие”. Общият бюджет на отпусканите средства е в размер на 200 000 лв.

Съгласно указанията за прилагането на целевата субсидия, средствата се предоставят на регистрирани земеделски производители, които осъществяват производство на пчелни майки. Те трябва да са регистрирани в Областна дирекция “Земеделие и гори”, в съответствие с изискванията на Закона за пчеларството. Кандидатите за подпомагане трябва и да са включени в списъка на развъдните бази, които са доказали необходимия капацитет за производство на пчелни майки.

Списъкът се изготвя и заверява от Националната развъдна асоциация по пчеларство и одобрява от дирекция „Аграрно развитие” на Министерството на земеделието и продоволствието. Кандидатите задължително декларират, че няма да продават произведените пчелни майки, за които получават безвъзмездна помощ на цена по-висока от 9,00 лв.Земеделските стопани могат да кандидатстват за подпомагане всеки месец, след представяне на съответните платежни документи.

Към пакета с документи, кандидатите представят и протокол, с които се удостоверяват продадените количества пчелни майки за съответния 30-дневен период. Крайният срок за усвояване на средствата по целевата субсидия е 15 октомври т.г.