Открита фитнес площадка за деца ще бъде изградена в Сливен
Открита фитнес площадка за деца ще бъде изградена в Сливен / sxc.hu

Акция „ Жълти стотинки“ за събиране на средства за построяване на отрита фитнес площадка стартира в Сливен. Спортното съоръжение ще бъде построено в парк „Юнак” и се очаква за площадката и уредите да са необходими около 40 000 лева. Избраното място се намира източно от спортна зала „В. Левски”, като съоръжението ще предлага възможност за спортуване както на деца от 6 до 12 години, на деца с увреждания, така и на по-големи.

Инициативата а събиране на жълти монети има седемгодишна история, като досега винаги са се купували медицински апаратури. „За първи път идеята е насочена към превенция здравето на децата” – съобщи координаторът на инициативата в Сливен Стефка Байчева. Големият спортист Йордан Йовчев е изразил желание при приключване на работата по фитнес площадката да дойде в Сливен за откриването й и да покаже на малките как се ползват различните уреди.

Фирмата изпълнител е изразила готовност да започне работа при събрани 70% от необходимата сума и така има възможност още лятото спортното съоръжение да бъде готово.

Касички за събиране на монети ще бъдат разположени в училища, детски градини и на много други публични места в Сливен. Всеки може да дарява не само жълти стотинки, но и бели, както и банкноти. На касичките ще има залепени специални стикери, които да дават информация за кампанията, която продължава целогодишно. Събраните средства децата преброяват на 1 юни – Деня на детето и на 6 декември – Никулден.

Акцията в България се организира от Сдружение „ Съзидание – 2012 г.“ за седма година.  Идеята е заимствана от Франция, където е под патронажа на мадам Бернадет Ширак и вече 27 години е реализирала много проекти във френското здравеопазване.