Сливен
Сливен / Дарик Сливен
Освещаване на най-новия храм в Сливен "Свети великомъченик Теодор Тирон“  е се извърши на 1 юли, събота. Църковното служение ще извърши Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Иоаникий. Датата е избрана не случайно – на 1 юли Светата православна църква  Православната църква чества Свв. безсребърници Козма и Дамян, заедно с Възвръщане мощите на св. Иоан Рилски Чудотворец. Това съобщи един от ктиторите на храма Тодор Дечев. Службата ще започне днес,  30 юни, от 16 ч. с водосвет. Тържествената Света литургия и ритуалът за освещаване ще бъде в събота, 1 юли. Тогава митрополит Йоаникий ще връчи и грамоти на хората, свързани с изграждането на храма.


Ктиторите на храма са четирима - Тодор Дечев, Тодор Начев, Тодор Георгиев и Тодор Митев. Предстоятеля на новата църква е отец Янко Георгиев.

А самият храм е разположен в местността Селището, района на Тодоровото аязмо, където блика и едноименна чешма. Идеята за изграждането на храма е възникнала през януари 2010 година, уточни отец Янко.  Той разказа още, че храмът е наречен на Св. Теодор Тирон, защото  според преданията и според Симеон Табаков, автор на „Опит за история на град Сливен“, на мястото, където сега е новопостроената черква, в миналото е имало манастир,  който е бил именуван на същия светия. Две години е отнело да се осигури разрешителното за строеж. 

Градежът започнал на 8 май 2013 година. Оформени са тераси, ограда, започнал е и самият строеж на храма. Предстои изграждането на път, и облагородяване и обезопасяване района около самата Тодорова чешма.

Около 680 хиляди лева е струвал самият строеж на храма, а заедно със заплатите на строителите – около 1 млн., поясни свещеникът.