Определят Правила за ползване на общински пасища и мери
Определят Правила за ползване на общински пасища и мери / netinfo

Възможностите за подпомагане на местното животновъдство обсъдиха кметове и кметски наместници в Стралджа. Поводът за срещата бе предстоящото разпределение на общинските мери и пасища, съобщиха от общината.

Събраната информация за броя на отглежданите животни и количеството мери, които ще стопанисват, ще бъде предоставена в отдел „Стопански дейности” и ще бъде разгледана от Общинския съвет. Съветниците имат право да определят Правила за ползване на общинските пасища и мери.

Според Закона за допитване до народа във всяко село би трябвало да се проведат общоселски събрания на които да се вземат конкретни решения за удовлетваряване желанието на всеки от регистрираните като земеделски производители животновъди за паша в общинските мери .

Най-често обаче не може да се изпълни изискването за присъствие на 50 % плюс един от населението и по тази причина кметовете получиха указание да разговарят поотделно с всеки един от животновъдите.

Според предварителните проучвания мерите няма да достигнат в селата Атолово, Воденичане и Тамарино. Животновъдите имат право да сключват договори и със частни стопани или да ползват държавни мери, обясниха още от администрацията.