Обучават 80 младежи в община Сливен
Обучават 80 младежи в община Сливен / община Сливен

Община Сливен стартира дейностите по проект за устойчиво интегриране на млади хора  на пазара на труда, които са в риск от социално изключване.

Проектът предоставя възможности за обучение на 80 неактивни младежи от 18 до 29 години, както и придобиването от тях на професионални умения и квалификация в професиите „озеленител" и „помощник в строителството".

Общината, като бенефициент, се ангажира с наемането на 60 от обучените лица по професиите за период до 6 месеца.

„Младежите ще получат знания, умения, както и официален документ - удостоверение за преминалото обучение. Натрупаният опит през тези месеци ще бъде предпоставка за по-лесна интеграция на младите хора на пазара на труда", каза Донка Славова - главен експерт в Дирекция „Образование, култура и връзки с обществеността".
Първият етап е установяване на икономически неактивни младежи до 29-годишна възраст,

след което ще им бъде предоставено мотивационно обучение за активно търсене на работа. На по-следващ етап ще бъде обучението за придобиване на професионална квалификация по професия „Озеленител" и специалност "Парково строителство и озеленяване" и по професия "Помощник строител" и специалност "Основни и довършителни работи", след което предстои наемането им от Общината.

Проектът се финансира по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Инициатива за младежка заетост. Безвъзмездната финансова помощ е на стойност 365 292,34 лв.

Дейностите по проекта, които стартираха на 1 август, са със срок на изпълнение 16 месеца.