Обсъждат трафика на деца в общините Сливен и Пазарджик
Обсъждат трафика на деца в общините Сливен и Пазарджик / Дарик Сливен, Архив

Работна среща на тема „Проучване на трафика на деца в общините Сливен и Пазарджик” ще се проведе днес в зала „Май” в Сливен. Организатори са Фондация “Партньори – България”, Посолството на Република Франция в България и „Тер дез Ом” – Будапеща, с подкрепата на Френския институт в България и с домакинството на Община Сливен.

По време на срещата изследователят Оливие Пейру от „Тер дез Ом” ще представи  резултатите от проучването си на трафика на деца в двете общини като ще даде препоръки за подобряването на ситуацията към ключовите заинтересовани страни.

В периода 20 – 29 януари 2015 г. Оливие Пейру, в партньорство с фондация „Партньори-България”, провежда изследване за трафика на деца в София, Сливен, Нова Загора и Пазарджик. Проучването е осъществено в рамките на регионален проект, иницииран от Министерството на външните работи и международното развитие на Република Франция  като Компонент 1 на проекта: «Установяване на формите и маршрутите на трафик на малолетни и непълнолетни лица».

Проектът е съфинансиран от Постоянното представителство на Франция към службите на ООН във Виена и целта му е да изгради стратегии за превенция и закрила на жертвите на трафик, както в страните на произход, така и в страните, които са крайна дестинация на трафика на деца.

Участие в срещата ще вземат кметът на община Сливен инж. Кольо Милев, посланикът на Република Франция в България Н. Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан и постоянният представител на Франция към Службата на ООН и другите международни организации Ален Биро. Поканени са още представители на ключови заинтересовани страни - държавни институции и НПО на местно и национално ниво, които работят в областта на трафика на деца, както и представители на Външно министерство на Република Франция.

Организаторите се надяват, че с тази работна среща и  препоръките, които произлязат от нея, ще спомогнат за укрепване на институционалните механизми за превенция на трафика на деца - жертви или потенциални жертви на трафик и тяхната закрила.