Обсъждат донорството
Обсъждат донорството / www.sxc.hu, архив

Кръгла маса за проблемите с донорството организират Младежки културно-просветен център „ИХТИС” и Църковното настоятелство на храм „Св. цар Борис-Михаил Покръстител” - Сливен заедно с неправителствени организации, институции и граждани. Форумът, който ще се състои на 9 октомври от 10.30 ч. в зала „Май” е по повод 12 октомври - Европейския ден на донорството и Националната седмица в подкрепа на донорството.

В кръглата маса под надслов «Донорството - свещения дар на живота» ще участват представители на Сдружение «ИХТИС», настоятелството на храм „Свети цар Борис-Михаил Покръстител”, Младежки дом, Фондация «Добротолюбие», Сдружение «Св. Георги победоносец», Фондация «Инициатива за съпричастност», Дневен център за възрастни хора с психически увреждания, Регионалния инспекторат по образование.

Теми на обсъждането ще бъдат основните причини, поради които обществото не проявява достатъчно загриженост и доверие към институциите; Законът за трансплантация на органи, клетки и тъкани и от действащата в момента Наредба №14 от 2004 г. на министъра на здравеопазването, и по точно начините за изразяване на воля, кога може да се дари орган, какво е донорска ситуация, как мога да стана донор, основни причини за отказ и др.