Общината поставя по-здрави заграждения на изкопите
Общината поставя по-здрави заграждения на изкопите / DarikNews.bg

Община-Сливен поставя нови заграждения около недовършените обекти по водния цикъл, след като фирмата-изпълнител премахна своите. Причината за подмяната е прекратеният договор между общината и „Хидросистеми".

„Договорът се смята за приключен и ние взимаме временна мярка за подсигуряване на опасните обекти и слагаме нови заграждения. Фирмата, която до сега работи некачествено, си ги взима и сме възложили на друга фирма, до три-четири дни да обезопаси. Очакваме Върховният административен съд да се произнесе и ще видим как продължаваме нататък. Ще има официално съобщение кои са фирмите, спечелили по ИСПА и ОПОС от новата процедура", каза кметът Йордан Лечков. Той изрази голямото си съжаление, че дейностите са забавени с около 7-8 месеца и нещата се връщат отначало.

Кметът се надява, че новите фирми ще се справят много добре и в рамките на една година ще бъдат завършени 90 процента от работите. Лечков увери, че ще има по-голям контрол над дейностите:„Ще направя всичко възможно да има ежедневен контрол, за да не губим повече време". Той отново оцени като много добро решението на правителството управляващият орган да дължи лихви при забавяне на плащанията: „Мисля, че ако при междинните плащания има разлика от 20 до 40 дни, ще е много добре. Ако това стане, не виждам проблеми работите да завършат на 90 процента за една година".

Кметът пое ангажимент в близките 10 дни да се поизравнят дупките по булевард „Хаджи Димитър" и други улици, за да се облекчи автомобилния трафик, докато районите се асфалтират. Йордан Лечков не е притеснен от материалите срещу него, които общински съветник изпраща в Брюксел. „Напротив! Аз контактувам с представители на Европейския съюз и те казаха, че съм защитил блестящо позицията на крайния бенефициент, като не съм допуснал некачествено изпълнение. Даже е протоколирано, че точно така се защитават интересите на гражданите", допълни кметът.