Община Сливен връчи годишните си награди
Община Сливен връчи годишните си награди / Община Сливен

„Нека пазим и помним миналото, за да влагаме в настоящето сърце и в бъдещето разум”. Това написа носителят на тазгодишната награда „Добри Чинтулов” поетесата Валентина Радинска в паметната книга, съхранила посланията на предишните носители на голямата награда за литература и изкуство на община Сливен. В родната къща на Добри Чинтулов тази сутрин се състоя ритуал за вписване името на носителя на наградата.

Снощи в Драматичния театър „Стефан Киров“ кметът Кольо Милев връчи наградите на общината, определени от обществени комисии.

„Нашите отличия имат амбицията да излъчат най-достойните личности в областта на литературата, изкуството, публицистиката, в обществения и икономическия живот на града ни. Това са хората, които с професионализма и обществената си ангажираност могат да се нарекат двигатели за развитието на Сливен. И тази година носителите на наградите на община Сливен са познати и утвърдени имена в различни професионални сфери – майстори на словото, будни умове на науката, предприемчиви родолюбци и личности, които посвещават време на обществото и на неговите проблеми. Благодарение на тях ще се гордеем с родния Сливен не само заради историята, но и заради днешния му ден”, посочи в словото си кметът.

Плакет, грамота и парична награда получи поетесата Валентина Радинска, удостоена с голямата годишна награда на община Сливен за литература и изкуство "Добри Чинтулов". Наградата е учредена през 1967 г. и се присъжда за високи постижения в литературата и изкуството на изявени български творци.

Валентина Радинска благодари за признанието на родния град и пожела  магическата атмосфера на това уникално място, наречено Сливен, да продължи да създава таланти, които да са гордост за града ни. „Нека той да бъде, както винаги е бил, обиталище на духовността, дори в най-бездуховни времена! За да стане това, сме отговорни всички ние – децата на Сливен, където и да се намираме. Аз поемам своята част от тази отговорност, защото тази престижна награда още повече ме задължава да го направя”.

Археологът Мери Радева е носителят на наградата за принос и постижения в публицистиката, историко-краеведческите изследвания и опазването на културно-историческото наследство на Сливен и Сливенския край „Д-р Иван Селимински” за 2014 година.

„Наградата е за целия колектив на Историческия музей. За мен тя ще е задължение да продължа като археолог да проучвам сливенската история“, заяви тя.

Наградата за стопанска инициатива на името на първия български индустриалец "Добри Желязков - Фабрикаджията" за 2014 г. получи Георги Добрев Георгиев -изпълнителен директор на ЗММ СЛИВЕН АД. Отличието е присъдено за социалната стабилност, липса на задължения към общината, държавата и социалното осигуряване, направени инвестиции и печалба на фирмата. Георги Добрев е бил носител на наградата „Добри Желязков” и през 1995 г. “За втори път получавам тази награда, което ме задължава да работя за Сливен, за да възвърнем славата му на индустриален град“, посочи Добрев.

Наградата „Милосърдие”, която община Сливен присъжда за дългогодишна дейност, проявен професионализъм, научни достижения и висока гражданска отговорност в областта на здравеопазването и социалната политика, тази година получи Пенка Христова старша медицинската сестра от Неонатологичното отделение на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“.

„Не съм сама в това, което правя и от името на всички, които ме подкрепят благодаря за призванието и съм много щастлива“, сподели от сцената Пенка Христова. Тя пожела на младите хора да поемат този път, да бъдат добросърдечни, всеотдайни, търпеливи, да проявяват повече уважение към човека.

В тържествения концерт в залата на Драматичния театър по повод връчването на наградите на община Сливен участваха народната певица Стайка Гьокова, проф. Йордан Бакалов, популярните и обичани български певци Тони Димитрова и Орлин Горанов. Верустиния Овчинникова свири за сливенската публика на своята цигулка „Страдивариус” в дует с пианиста Илья Овчинников, Ансамбъла за народни песни и танци „Сливен”.

Сливенци получиха поздравителен адреси за празника от Президента на Република България Росен Плевнелиев. „Намирането на механизми за ефективното използване на природните ресурси и за опазване на баланса между екология и устойчиво развитие е гаранция за благоденствието на жителите на Сливен” - казва президентът.

Поздравителни адреси до кмета и гражданите на Сливен за Димитровден 2014 се получиха от Валя Радева – областен управител на област Сливен, Чавдар Божурски – директор на ОД на МВР, Николай Грозев – кмет на община Нова Загора, инж. Дилян Млъзев – кмет на община Елена и Валентин Гуцов – председател на Общински съвет – Елена, Стефан Димитров – председател на Общински съвет – Димитровград, от Градски съвет – Мелитопол, Украйна, Виктор Баженов – директор на руския културно-информационен център в София,  Янка Такева – председател на синдиката на българските учители, Иван Върляков – изпълнителен директор на регионална асоциация на общините „Тракия”, подполковник д-р Комитов – началник на Многопрофилна болница за активно лечение – Сливен към Военномедицинска академия – София, пенсионерски клуб „Вечна младост” – с. Крушаре

Гости на тържествената церемония бяха Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Иоаникий, народният представител от 21-ви сливенски многомандатен избирателен район Десислава Танева, областният управител на област Сливен Валя Радева, председателят на Общинския съвет – Сливен Мария Григорова, официална делегация от гр. Светлогорск – Беларус, много граждани.