Обявяват носителя на наградата „Константин Константинов”
Обявяват носителя на наградата „Константин Константинов” / Дарик Сливен, архив

С втора част на кръглата маса на тема „Децата и четенето – между традиционната и електронната книга” започват проявите от втория ден на Националния фестивал на детската книга в Сливен. Форумът се провежда в Регионална библиотека „Сава Доброплодни”.

Камерната зала на драматичния театър и днес ще бъде домакин на няколко премиери. В 9.00 часа е представянето на книгата „Приключенията на мотовете” на Радостина Николова; в 10.00 часа на книгата на Петя Александрова „Може би съм рибка, мамо?”, в 11.00 часа читателите ще могат да присъстват на премиерата на „Лунната стая” на Анета Дучева-Ферманн. В същата зала от 12.30 часа е премиерата на книгата „Хлапета” на Александър Чобанов, час по-късно на интерактивната книжка „Малката Божана в подводния свят” на Божана Апостолова.

В програмата на фестивала за 8 май е предвидено още Национален пленер за рисунка на тема: „Сънувани вълшебства”. От 11.00 до 12.00 часа на откритата сцена на бул. „Цар Освободител” ще се състои представлението на Театрална къща „Мариета и Марионета” – „Гости от приказките”.

Книгата на Станчо Пенчев „Голямата книга на българските владетели” ще бъде представена от 13.30 часа в ХГ „Дамян Дамянов”.

В 16.30 часа започва традиционното карнавално шествие по бул. „Цар Освободител” с участието на Мажоретен състав „Фреш” – Поморие и Духов оркестър „Карандила Джуниър”.

 

Официалната церемония по връчване на Националната награда „Константин Константинов” за принос в детското книгоиздаване за 2014 година ще се състои от 17.30 часа в голямата зала на драматичния театър, след което започва тържественият концерт-спектакъл с участието на актьорите Мария Сапунджиева и Димитър Рачков.