Няма опасност от грипна епидемия, засега
Няма опасност от грипна епидемия, засега / Дарик Сливен

Средното ниво на заболеваемост през изминалата седмица в област Сливен е много под нормата за обявяване на грипна епидемия, съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Виолета Узунова.

Статистиката  показва, че през първата седмица на месец януари болните са били 56  на 10 000 души, през втората 58 на 10 хиляди, а в периода 16-22 януари болните са били 69 на 10 хиляди души. По думите на д-р Узунова, данните са под средните за страната - 127 на 10 хиляди за последната седмица. „Но вероятността да започне да се увеличава броят на заболелите и при нас е напълно нормална и реална, предвид сезона.

Грипът е дихателна инфекция, която се разпространява по въздушно-капков път", коментира експертът. Осигурени са необходимите количества антивирусни препарати за осигуряване на навременно лечение.

Д-р Узунова апелира да се  поддържа висока лична хигиена, да се избягват многото социални контакти и при първите симптоми на грип, веднага да се направи консултация с лекар. Заболяването протича с висока температура, над 38 градуса, втрисане, болки в мускулите.

Заболяването установено на време не е опасно, но когато дълго време продължи, се намесва бактериалната флора на организма и се получават усложнения, най-често пневмония, обясни д-р Виолета Узунова.