В Трявна забраниха ползването на питейна вода за други нужди
В Трявна забраниха ползването на питейна вода за други нужди / DarikNews.bg, архив
Няма отклонения по показателите уран и алфа активност в питейната вода в Сливенска област. Това стана ясно от информация на РЗИ - Сливен, „ВиК – Сливен“ ООД и Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ – Пловдив. Данните бяха поискани от областния управител Татяна Петкова.
С
поред направения от ВиК-Сливен мониторинг на водата, използвана за питейно-битови нужди в областта, през 2016 г. и направените досега анализи за 2017 г. по Съвместната програма с РЗИ-Сливен водата е годна за пиене. По показателя манган през 2016 г. за отделни проби от селата Червенаково и Близнец е имало превишени стойности, затова те са обект на засилен контрол. Последните проби, взети от пунктовете на двете села, са от 20 април 2017 г. Всички изследвани показатели (включително и манган) са в допустимите норми.

До края на месец май от ВиК-дружеството предвиждат почистване и дезинфекция на водоизточника и водоема, захранващ с вода двете села.

Според информацията на РЗИ-Сливен по показател манган в последните три години е установено завишение в една проба в зоната на водоснабдяване на село  Пъдарево, през септември 2014 г. и в четири водни проби от зоната на Котел (през юли 2015 г. и ноември 2015 г.). Като временни причини се посочват ремонтни дейности на водоснабдителните системи на населените места, както и обилните дъждове за замърсяването на водоизточника в Котел. След тези дати не са регистрирани отклонения по този показател.

В  здравната инспекция ежегодно се планират пробите за радиологичен контрол, а пробонабиранията се изследват в Лабораторно-изпитвателен комплекс към РЗИ-Бургас. По показател алфа активност е регистрирано завишение в пробите от селата Драгоданово, Скобелево, Гавраиловои Ябланово.
Същите водни проби са изследвани и за радиоактивен уран, като не са установени наднормени нива.

В РЗИ-Сливен и към момента продължава мониторингът за радиоактивни вещества. За първото тримесечие на 2017 г. са изпратени 8 проби за изследвания, като резултатите още не са постъпили в РЗИ-Сливен.