Намалиха квотата на ОДС в секционните комисии в Сливен
Намалиха квотата на ОДС в секционните комисии в Сливен / netinfo

Квотата на ОДС в състава на секционните избирателни комисии /СИК/ за изборите за българския парламент в община Сливен бе намалена на половина стана ясно след консултациите между парламентарно представените политически сили, водени от секретаря на община Сливен Петя Руменова. Досега сините имаха 130 членове в СИК за изборите за Европейски парламент. В новите комисии те ще си разделят по 65 места с представители на РЗС. По време на консултациите бе взето решение да бъде спазен същия принцип на разпределение както в съставите на Централната изберателна камисия /ЦИК/ и Районната изберателна комисия /РИК/.

По същество това е единствената промяна в състава на изборните комисии, освен отделните промени, която всяка партия сама прави до изборите.

На територията на общината ще бъдат изградени 183 избирателни секции, като вероятно ще бъдат разкрити още няколко, в зависимост от наличието на достатъчен брой избиратели в болници, затвора и Старческия дом. Общия брой на членовете на секционните комисии е 1615.

Конкретното участие на политическите партии в СИК да бъде: КБ - 581 членове, ДПС - 322, НДСВ - 257, Атака - 130 места и по 65 места за ОДС, РЗС, ДСБ, Напред и ГЕРБ.

Днес е последния срок за назначаване на СИК за европарламента от РИК.

От Общинската администрация напомнят на гражданите, че срокът за издаване на удостоверения за гласуване на друго място в изборите за Европейски парламент на 7 юни, изтича на 23 май. Заявленията се подават в Центъра за административно обслужване на Общината, който ще работи и в събота.