Най-скъпият ретро автомобил у нас пристига в Сливен?
Най-скъпият ретро автомобил у нас пристига в Сливен? / Община Сливен

Парад на ретро автомобили ще се проведе в Сливен на 18 април, очаква се тук да пристигне най-скъпият ретро автомобил в България. Това съобщи председателят на Ретро автомобилен клуб „Туида класик” Валентин Дойчинов. Клубът, заедно с Община Сливен за трета година са организатори на събитието, под патронажа на кмета Кольо Милев.

Над 60 ретро автомобила и мотоциклети от клубове от цялата страна са заявили участие.

„Нашата цел е всяка година да представяме по нещо различно и любопитно на посетителите си. Новото тази година е състезанието по майсторско управление на ретро автомобил, което ще се проведе на площадката при битака в 15.00 часа в събота“, съобщи Дойчинов.

Тази година в Сливен, освен в категориите за автомобили от 30-те, 50-те и 70-те години, за реплики, както и голямата награда на Община Сливен, която е за принос в реставрацията и ретро автомобилната общност, ще бъде присъдена за първи път и новоучредената награда за дебют.

По думите на Дойчинов в тазгодишния парад участие е заявил собственикът на най-скъпия ретро автомобил в България - BMW 319 кабрио, управляван някога от автомобилната легенда Димитър Соколов. Дойчинов запази в тайна името на колекционера и за каква сума точно е успял да закупи автомобила, но подчерта, че жестът ще бъде изключителен, ако BMW 319 бъде представено в Сливен.

Самата кола е произведена в завода на BMW в Германия през 1936 год. От модела са направени 74 коли и до днес са останали само три. Колата е единствената у нас, участвала в състезания от веригата Гран При през септември 1939 год.

Организаторите ще посрещнат участниците в парада в 10.30 часа на паркинга на автоцентър „Пежо” в Сливен. От там в 11.30 часа колоната от ретро автомобили ще потегли за почетна обиколка на града с маршрут: бул. „Стефан Караджа“ - бул. „Цар Симеон” – ул. „Ген. Столипин”, ул. „Г. С. Раковски” - бул. ”П. Хитов” - бул. ”Стефан Стамболов” - бул. ”Георги Данчев” – бул. „Бургаско шосе” - Градска градина.

В 12.00 часа колите ще се подредят на главната алея на парка, а до 12.30 часа ще се състои основното им представяне. В 14.30 часа ще се състои награждаването на участниците по категории, а в 15.00 часа ще се проведе състезанието по майсторско управление на ретро автомобил.