област Сливен
област Сливен / областна администрация Сливен
Над 2400 предупредителни пътни знаци трябва да се поставят на пешеходните пътеки в населените места в Сливенска област. Това са част от резултатите от извършена проверка за състоянието на пътната маркировка в четирите общини на областта – Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица.
 
Данните бяха обсъдени от междуведомствена комисия под председателството на зам.областния управител Камен Костов. Според промените в Наредба №2 за сигнализацията на пътищата с пътна маркировка и Наредба №18 за сигнализацията с пътни знаци, ширината на пешеходните пътеки тип „зебра“ е увеличена на 4 метра върху пътищата от републиканската мрежа и на 3 метра върху останалите пътища. На пешеходните пътеки тип „зебра“ задължително трябва да има надпис „ПОГЛЕДНИ“. Задължително е и обозначаването им от двете страни с вертикални предупредителни знаци „Пешеходна пътека“ и „Деца“.

област Сливен
областна администрация Сливен


 
В гр.Сливен общината е направила проверка на 159 пешеходни пътеки тип "зебра”. Девет имат нужда от освежаване, а една трябва да бъде нацяло възстановена. От общината съобщиха, че част от предупредителните знаци са били откраднати или увредени от рекламни съобщения и обяви. Сливен се нуждае допълнително от 1 230 предупредителни знака „Пешеходна пътека“. Освен това на кръстовището на бул.“Цар Симеон“ с „Цар Освободител“ ще бъде изграден светофар до края на годината. То е едно от двете места с висок риск от пътно-транспортни произшествия в областния център. Другото рисково място е образувано от пресичането на бул.“Стефан Стамболов“ с бул.“Панайот Хитов“ и ул.“Лъвова чешма“. Има изработен проект за светофарна уредба, но няма финансиране.
 
Пътеките тип „зебра“ в гр.Нова Загора са 339, надпис „ПОГЛЕДНИ“ има на 88 от тях. Всички са с по-малка ширина. Общината ще възложи на експерт да извърши оценка на кои места действително има нужда от пешеходни пътеки, за да се намали техният брой в града. Нуждите от предупредителни пътни знаци за цялата община възлизат на 1 143 броя.  
 
В гр.Котел пешеходните пътеки тип „зебра“ са 11, всички са в лошо състояние, без задължителния надпис и предупредителни знаци.
 
В община Твърдица пешеходните пътеките на общински пътища и улици са 34, всички се нуждаят от освежаване на пътните знаци.

Сливенска област
областна администрация Сливен


 
Представителите на общините се обединиха около мнението на местната администрация в Сливен, че общините имат нужда от финансова помощ, за да приведат пътната маркировка според изискванията на закона. Например, стойността на един пътен знак заедно с доставката и монтажа възлиза на 100 лева.
 
Пешеходните пътеки тип „зебра“ на пътищата от републиканската мрежа не отговарят на всички изисквания в двете наредби – липсват знаци или са извън стандартите за ширина.

Сливенска област
областна администрация Сливен


 
Междуведомствената комисия бе назначена със заповед на областния управител Чавдар Божурски. Проверката бе възложена след среща на Главния прокурор с министрите на регионалното развитие и вътрешните работи по повод зачестилите в страната произшествия с пешеходци. Данните ще бъдат предоставени на АПИ.