Музикални празници „Златната Диана” Ямбол
Музикални празници „Златната Диана” Ямбол / netinfo

Музикални празници „Златната Диана" ще се проведат в Ямбол от 11 до 15 май. Постановката на Бургаската опера „Хубавата Елена" е акцентът на тазгодишното издание. Режисьорът Александър Текелиев ще представи нов забавен сюжет, пародиращ историята за Парис и митичната гъркиня, предизвикала Троянската война. В постановката ще участват над 100 души - оркестър, балет ,хор и солисти.

В петте поредни дни са включени още изпълненията на старинен инструмент - хамерклавир, изработен през 1793 година. На ямболска сцена ще се представят и Хилда Казасян, Христо Йоцов и Румен Тосков с джаз концерт. Програмата им включва, както авторски произведения, така и образци от Жубим, Елингтън, Вили Казасян, Найден Андреев и други.

По традиция, вечерта на откриването е отредена за изпълнения на камерен ансамбъл „Дианополис", съобщават от общината. Програмата е изцяло от произведения на Йозеф Хайдн. Гости ще бъдат двамата професори Ангел Станков, който е първият български музикант, награден с Ордена на английската кралица, и пианистът Божидар Ноев, който живее и работи в Австрия.

Концертите се финансират изцяло от община Ямбол и са безплатни за зрителите и почитателите на класическата музика.