Музейни работници въстават срещу възстановен директор
Музейни работници въстават срещу възстановен директор / netinfo

Уредниците в Исторически музей Нова Загора са готови на гражданско неподчинение след като Върхония касационен съд потвърди решението на Окръжен съд Сливен за възстановяването на поста директор на музея на уволнения през 2004 г. Иван Желев. Във връзка с решението на съда служителите в музея разпространиха декларация, в която се казва, че те няма да допуснат Иван Желев до фондовите помещения, както и да контактуват с него. „Няма да допуснем да се върне старият начин на работа, който беше по времето на Желев, защото по времето на Красимир Велков се направиха много неща за музея и неговите експозиции. Отвори се за посещение Карановската селищна могила, изгради се комплекса в селищна могила Дядово, откри се етнографската сбирка и сбирката посветена на Освобождението на България, направиха се открития като тракийските колесници, които са уникални.”, това разказа пред Дарик Щилиян Русев, уредник в Историческия музей.

„По времето на Желев се раздаваха картини от фонда на музея като една от най-ценните на Цанко Лавренов дълго украсяваше офис в една банка. Ние не сме против личността Иван Желев, ние сме против директора Иван Желев. Ако той прояви здрав разум и се върне при нас като уредник всички ние ще му помогнем да навлезе в работата, защото той няма ръководните качества, но има ум, за историк, които да помогне на музея.”, допълни Русев. Според тях уволнението на Желев е било поради липса на качества за заеманата длъжност, а времето през което той е бил ръководител на музея е „време на застой, на липса на перспектива за развитие на музея, в което безпринципността и волунтаризма са били водещото начало в неговата дейност... Връщането на Иван Желев ще разруши всичко онова, което под ръководството на новия директор е извършено в музея, а то никак не е малко.”. По време на стария директор са неописани и унищожени поради лошо стопанисване ценни музейни единици, разказват новозагорските историци.

В подкрепа на действията на екипа на новозагорския музей са пристигнали писма от техни колеги от Сливен, Стара Загора, Елхово, Бургас, Карнобат, Ямбол и др.

Трудно решение предстои на ръководството на община Нова

Загора, защото изпълнението на решението на ВКС ще доведе до освобождаването на настоящия директор на музея Красимир Велков, който е заел длъжността след спечелен конкурс и неговото уволнение също вероятно ще се окаже противозаконно.

„Изправени сме пред една патова ситуация, от която правово излизане няма.”, коментира заместник кметът Галя Захариева.

„Няма как да не изпълним съдебното решение и да възстановим Иван Желев на работа. От друга страна Красимир Велков може и той да търси правата си срещу нас в съда, защото е бил подведен, че има свободно място и се е явил на конкурс, който е спечелил. Получаваме писма от музеите в Югоизточна България в подкрепа на директора Красимир Велков.”, допълни още Захариева.

До края на месец януари Иван Желев трябва да бъде възстановен на работа, защото тогава изтича законовия срок затова. Желев е пазил и двуседмичния срок, с който е разполагал, за да внесе молба за връщане на работа.