Министърът решава за националния сбор на БЛС?
Министърът решава за националния сбор на БЛС? / netinfo
„В момента нито една институция не приема Лекарския съюз насериозно, защото ние не сме решили вътрешните си проблеми и това е обидно и трагично”, каза за Дарик председателят на регионалната колегия на Българския лекарски съюз (БЛС) в Сливен д-р Юлия Бянкова.

Управителният съвет в Сливен и местните делегати на Националния събор декларираха отказ да участват в такъв на 13 до 15 декември, ако той не е отчетно-изборен.

„Много е жалко когато една съсловна организация, която има претенции да се самоуправлява изпадне в ситуация на диктатура. Унизително е да се стигне до там министърът да насрочва дата за събор, но в преходните и заключителни разпоредби на Закона за съсловните организации е записано, че ако до 21 декември тази година не бъде свикан и проведен отчетно-изборен събор, министърът насрочва такъв.

„Има опити за вмешателство в работата на регионалните колегии или опити за узурпиране на властта в съсловната организация. Председателят д-р Андрей Кехайов и част от управнителния съвет, чийто мандат изтече през април, лансират решения и тези, които нито са гласувани, нито обсъждани на заседанията на Националния съвет, което граничи с фалшификация на информация.

Нито в устава, нито в закона е позволено удължаването на мандата на ръководството, независимо от обстоятелствата. В момента огромен процент от лекарите нямат абсолютно никакви очаквания от сегашното ръководство. Очевидно ръководството на съсловната организация предопределя съдбата на останалите лекари и това е абсолютно некоректно и недопустимо поведение.

Затова, след приключване на последното заседание на Националния съвет, председателите на 26 колегии в страната изразиха позиция този събор да бъде проведен максимално бързо и да се дистанцираме от бузумните решения на Управителния съвет, които са приети със съмнителен кворум. Дълбоко съм убедена, че в останалите няколко колегии позицията на председателите не изразява позицията на лекарите, както са заявили днес от Търговище”, каза още д-р Бянкова.

Тя допълни, че „в приетата на 29 ноември декларация отказваме да обсъждаме Националния рамков договор 2009, защото него всъщност го няма. Може би съществува като документ, но той нито е обсъждан, нито са водени преговори по него между НЗОК и БЛС, защото са проведени само две заседания, което не е адекватно като преговорен процес.

Предложението 400 милиона лева допълнителен приход от увеличените здравно-осигурителни вноски на хората да бъдат насочени в оперативния резерв на Здравната каса е кощунствено и цинично в перидод когато се говори, че няма средства за здравеопазване. Ние настояваме тези средства да влязат в разходната част на бюджета на НЗОК за здравноосигурителни плащания”.