Международен ден без тютюнев дим
Международен ден без тютюнев дим / netinfo

Международният ден без тютюнопушене се отбелязва за първи път през 1977 г. в САЩ. Оттогава по инициатива на Американската общност за борба с рака (ACS) ежегодно, всеки трети четвъртък на месец ноември се организира кампания срещу тютюнопушенето, която дава възможност на милиони хора да се откажат от пушенето поне за един ден. В България за първи път той е отбелязан през 1990 г.

Тютюнопушенето е поведенчески фактор с изключително неблагоприятни здравни последици. Той е сред най-разпространените, най-сериозните и тежки рискови фактори за здравето.

У нас се откриват определени възрастово-полови особености в разпространението на тютюнопушенето. При мъжете се наблюдава увеличаване на интензивността на тютюневия прием, при жените това е съчетано и с драматично нарастване на броя на пристрастените, а при децата и юношите се добавя тревожното намаляване на възрастта на пропушването.

Тютюнопушенето и пасивното пушене са пряк или косвен фактор за заболяемост и смъртност при повече от 25 вида заболявания. Те имат изключително голямо значение за възникването и тежкото протичане на най-сериозните и най-разпространени заболявания с обществена значимост.