Книга за село Люлин
Книга за село Люлин / Общински пресцентър Стралджа

Книга за село Люлин в община Стралджа написа и издаде Тоньо Илиев Пенев, който подготвя историческите страници за родното село още през 60-те години на миналия век. „Познанието и голямата синовна обич към родния край, желанието да съхраня богатото наследство от героичното му минало и стремежът да допринеса според силите си за патриотичното възпитание на родната младеж бяха основните стимули, които ме доведоха до написването на „Историята на село Люлин”, казва авторът.

В над 300 страници Тоньо Пенев поднася  една богата, разнообразна и полезна информация за местонахождението, релеф, климат, почви и води, растителност и животински свят на малкото село. Авторът разказва за възникване името на Люлин, характера на селището, брой население, поминък, обичаи, вкл. и народни песни. Любопитни са описанията на различните местности и легендите свързани с тях.

Издаването на книгата става възможно благодарение усилията и настойчивостта на кметския наместник Диньо Капитанов и дарителя Иван Чолаков, родом от с.Люлин.

 

В желанието повече хора да научат подробности около историята на с.Люлин кметският наместник Диньо Капитанов подари на всички съветници, кметове и кметски наместници от община Стралджа по един екземпляр, книгата стигна и до библиотеките в общината.