КАТ проверява за колани, каски и детски обезопасителни системи
КАТ проверява за колани, каски и детски обезопасителни системи / Sofia Photo Agency, архив

Засилени проверки за използването на обезопасителни колани от водачите на обезопасителни каски, както и проверки за използването на детски обезопасителни системи при превозване на деца в автомобилите се извършват тази седмица в Сливенска област.

Основната цел на проверката е да се окаже въздействие върху поведението на водачите на МПС и пътниците и осъзнаване, че неизползването на предпазен колан и каска, значително увеличава риска от настъпване на сериозно увреждане или смърт при възникване на пътен инцидент, коментират от полицията.

От проведената операция през септември 2013 година са установени по-малко нарушения при ползването на обезопасителни колани от водачите на МПС и пътниците - 1164. От проверени 36578  МПС са установени 3882 нарушения, което е 12.4%. По този начин страната ни се доближава до водещите страни в Европа, но по отношение на ползването на обезопасителни колани от пътниците на задните седалки и детски обезопасителни системи, все още не е постигнат необходимия резултат.

Голям е броят на установените нарушения от водачите и пътниците на мотоциклети. От 960 проверени, са констатирани 200 нарушения, което е 20,83%.  Проверките ще се извършват в часовите интервали с голяма интензивност на движението по метода за “Широкообхватен контрол”.

Освен за използването на обезопасителни колани от водачите на МПС и пътниците и използването на системи за обезопасяване на деца, водачите ще бъдат проверявани за валидна задължителна застраховка “Гражданска отговорност”.