Извънредната сесия на Общинския съвет не се състоя, няма кворум
Извънредната сесия на Общинския съвет не се състоя, няма кворум / Дарик Сливен, архив

Заради липса на кворум се провали се извънредното заседание на Общински съвет – Сливен. Минути след 9.00 ч., за когато бе свикана в сесията, в заседателната зала имаше 20 общински съветници, а необходимият минимум е 21. Сесията бе свикана от 15 общински съветници, по-голямата част от които не присъстваха в залата тази сутрин. Според изказването на общинския съветник от Атака Иван Иванов, той се е подписал под искането за извънредното заседание, мислейки, че то ще се състои на 5 септември.

Изпълняващият длъжността председател на местния парламент Радостин Русев обаче обясни, че според Правилника за работа на Общинския съвет той е бил длъжен да  свика заседание в седемдневен срок, след входиране на искането, което и е направил. „Не исках да бъда упрекнат, че но някакъв начин спирам работата на общинска администрация” – обясни той от трибуната.

„Обидно ми е, че в залата не са голяма част от колегите, които са се подписали под искането за свикването на извънредно заседание” - заяви Керанка Стамова от групата на ГЕРБ. Руси Големанов от същата група попита защо част от общинските съветници, поискали сесията се намират в деня на свикването й на екскурзия в чужбина.

Днешното заседание на Общински съвет – Сливен бе във връзка с постъпило искане от 15 общински съветници за свикване на извънредно заседание на Общинския съвет и във връзка с върнато от областния управител решение от 26 юли на местния парламент, оспорено в Административния съд.

Според раздадените материали днес общинските съветници трябваше да гласуват учредяване безвъзмездно право на строеж на Дирекция Природен парк „Сините камъни” – Сливен върху имоти – частна общинска собственост; изменение на бюджета на община Сливен за 2012 год. и предложения за продажба на земеделска земя от Общинския поземлен фонд.