Измамници разбиват Facebook профили и точат банковите сметки на приятелите ви от ваше име, съобщава Нова телевизия.

Такъв е и случаят с Татяна Стоянова. Вместо да направи услуга, жената станала жертва на измама. Мислила, че праща данните от дебитната си карта на приятелката си Йоланта, без да подозира, че хакер е разбил профила й във Facebook и през цялото време е писал от нейно име.

Facebook плати 10 000 долара на дете, за да хакне Instagram

Без въобще да се усъмни, Татяна изпратила номера на дебитната си карта. Измамникът поискал и другите данни. Така хакерите започнали да теглят пари от картата й. Заради многото опити за теглене на различни суми от банката блокирали картата и измамниците не успели да откраднат нищо.

От Сектора за борба с компютърни престъпления в ГДБОП обясниха, че опарените хора по тази схема са много.

Facebook пуска изчезващи съобщения

„Измамниците могат да използват данните, които са откраднали от кредитната карта, за да заплатят определена стока или услуга, като впоследствие тази стока или услуга бива ползвана или се продава", обясни Явор Колев от отдел "Борба с компютърните престъпления" в ГДБОП.

По думите му обаче това са най-леките случаи. Организирани престъпни групи действали на територията на цял свят.

Виртуален ухажор мами жени по интернет

"Това е бизнес в Нигерия. От територията на няколко държави се случват различни действия. Да кажем, един извършител се занимава с кражбата на профили, от други IP адреси се води кореспонденция и се зарибяват хора от контактната листа, впоследствие парите чрез фирми за бързи преводи се превеждат в друга държава", обясни още Колев.

Вече има осъдени българи.

Източник: Novanews.bg