Издадена е заповед за кампанията по изкупуване на грозде
Издадена е заповед за кампанията по изкупуване на грозде / netinfo

Областният управител Христина Чолакова издаде заповед във връзка с предстоящата кампания по изкупуване на грозде. До 3 септември кметовете на общини трябва да определят със заповед местата за разполагане на пунктовете за изкупуване, началото на гроздобера за всеки отделен сорт грозде и за всеки отделен лозарски район. В случай че производителите на грозде желаят да започнат гроздобер в населеното място, за което няма издадена заповед, е необходимо чрез кмета на населеното място да информират териториалното звено на Изпълнителна агенция по лозата и виното в Сливен и по процедурата на чл. 22б от Закона за виното и спиртните напитки да се стартира кампанията.

Териториалното звено на агенцията в Сливен трябва да представи в Областна администрация копия от предложенията до кметовете на общини за начало на гроздоберната кампания.

Заповедта изисква още продажбата и изкупуването на грозде да става на определените за целта места след задължително представяне на документ, удостоверяващ регистрация на производителите на винено грозде и вписване на личните им данни. Забранява се изкупуването на грозде извън часовия интервал 8.00 - 21.00 часа. Кметовете на общини и на населени места трябва да организират охрана на лозовите масиви. Регионален отдел на Главна дирекция „Метрологичен надзор” към Държавна агенция за метрология и технически надзор, Териториална дирекция на Национална агенция по приходите Сливен, съвместно с Областна дирекция „Полиция” Сливен трябва да разработят графици за комплексни проверки на измервателните уреди по организираните пунктове, както и относно данъчните и други задължения към държавата на търговските субекти, посредници в изкупуването.

Кметовете на общини трябва до 3 септември т.г. да сведат заповедта на областния управител до знанието на кметовете на населени места и тя да бъде поставена на подходящо място във всички кметства. Директорът на ОД „Полиция” – Сливен трябва да осигури ежедневен контрол по нейното изпълнение на пунктовете за изкупуване на грозде. При неспазването на заповедта ще се търси административно-наказателна отговорност.