Хиляди скорци кръжат над Сливен и цапат избирателно
Хиляди скорци кръжат над Сливен и цапат избирателно / Дарик - Сливен

Големи ята скорци кръжат над центъра на Сливен. Големи площи в близост до входа на 5-то СОУ „П. К. Яворов" и на други места в центъра са сериозно напластени от птичи екскременти, не са пощадени и паркирани автомобили в близост до бул. „Цар Освободител". Продавач на вестници до 5-то училище вече почти е свикнал с „напастта", която връхлита будката

Хиляди скорци кръжат над Сливен и цапат избирателно
netinfo
 

вече две седмици и дори се шегува в духа на поверието, че както е нацвъкан, вече трябва да вземе 6-7 милиона от тотото.

Става въпрос за обикновения скорец, който традиционно се движи в доста големи ята, като единствено в размножителния период птиците се обособяват по двойки, обясни Диана Костадинова, експерт в администрацията на Природен парк „Сините камъни".

В Сливенско наричат скорците косери и те са известни със своите набези по черешите и други плодове.

Костадинова каза още, че е в навиците на птиците през зимата е да се движат на големи ята в търсена на храна и понеже зимата е мека, те не са се преместили по на юг. Затова ятата са многобройни. Наблюдава се цикличност в появата на скорците на различни места и няма конкретно наблюдение за броя на птиците в ятата, които не са постоянни. Тези пернати са „чергари" и броят им варира. По принцип най-зацапаните места са под дървета, където те нощуват.

Хиляди скорци кръжат над Сливен и цапат избирателно
netinfo

Преди скорците са се събирали по тополите, които в Сливен бяха изсечени и сега се ориентират основно към чинарите, които са с широка корона.