Фолклорен празник „На събор край“ Тунджа в Крушаре
Фолклорен празник „На събор край“ Тунджа в Крушаре / Дарик Сливен, Архив

Домакин тази година на регионалния фолклорен празник „На събор край“ Тунджа е село Крушаре.

За участие в регионалния празник са дали около 60 колектива и индивидуални изпълнители от общините Сливен, Ямбол, Опан и Чирпан. Очакват се около 500 участници.

Те  ще бъдат оценявани от компетентно жури с председател: д-р Владимир Демирев от Регионален историчедси музей и членове Станка Иванова, хореограф, и Красимира Абраамян, представител на Сдружение „Читалища” – Сливен.

В програмата си колективите включат възпроизвеждане на обичаи от Пролетната обредност – Трифоновден, Харалампий Власовден, Сирни Заговезни, Кукери, Тодоровден, Благовец, Лазарски цикъл и други, и от Лятната обредност – Еремия, Св. Константин и Елена, Пеперуда, Герман, Спасовден, Еньовден, Петровден, Илинден, Голяма и Малка Богородица и други.

На събора ще се представят и трудови обичаи – сеитба, жътва, романя, вършитба и други, както и детски игри, традиционни занаяти в селищата.

В рамките на Регионалния празник се провеждат  конкурси за цялостно автентично представяне на обред, конкурс за най-добър традиционен костюм и обреден реквизит, конкурс за изпълнение на обреден танц от конкретен обред, конкурс за надиграване – танцови групи, които изпълняват местни хора.

Целта на събора е да стане повод за възпроизвеждане на фолклорната традиция в наше време в естествената среда на празника и усвояването и опознаването й от младите хора. За участие се канят селищата от цялото поречие на река Тунджа както и селищата от Югоизточна България.