Есперантист от Зимница на крачка от столетието
Есперантист от Зимница на крачка от столетието / сн. Надя Жечева

Един достоен зимничанин, Йордан Банчев отбеляза своята 98-ма годишнина, съобщи пресаташето на община Страджа Надя Жечева.

Дядо Йордан, който е голям родолюбец, мъдрец и есперантист и винаги има идеи за добри дела в Зимница, събра на 98-я си рожден ден близки, приятели, хора от селото, които го ценят и уважават. През всичките си години  Йордан Банчев не се уморява да бъде честен, да работи за благото на родното село, да  помага за съграждането на чешма, за възстановяването и ремонтирането на църквата, за създаването на местен музей, за събирането на експонатите, за  отбелязване годишни от различни периоди на Зимница, за издаването на книги, за писането на историята на селото. В същото време твори поезия. 

Рожденикът бе поздравен от  кмета Тенко Тенев и  Стоян Проданов и своята най-добра последователка - есперантист Елка Пейчева.

Фолклорната група при пенсионерския клуб „Здраве и дълголетие" също участва на празника. А самият Йордан Банчев рецитира прав и със силна патетика любимия си поет Христо Ботев.