Еньовден в сливенското село Бяла
Еньовден в сливенското село Бяла / netinfo

В сливенското село Бяла празнуват Еньовден за девети път. Читалище „Христо Ботев” организира прояви, свързани с ритуалите на празника, запознаване на хората с билките и техните полезни качества.

Деца и младежи ще проведат информационна кампания за ползата от билките. Днес ще се извърши ритуалът „Мълчана вода”, а утре жителите на селото ще се включат в ранното бране на билки. Очаква се на празненствата в село Бяла да пристигнат и гости от Япония, които да демонстрират традиционната чайна японска церемония.

Еньовден е български народен празник, който се чества на 24 юни всяка година. На същата дата източно православната християнска църква чества деня на Йоан Кръстител и често обредите и традициите на двата празника се преплитат. На този ден своя имен ден празнуват всички с имена Йоан, Янко, Яни, Яна, Янка, Еньо.

Смята се, че срещу Еньовден различните треви и билки придобиват по-силна лечебна сила, която с изгрева на слънцето изчезва. Затова било най-добре да се берат рано сутринта, преди изгрев слънце.