Едно доброволно формирование реагира при бедствия в Сливенско
Едно доброволно формирование реагира при бедствия в Сливенско / Областна администрация Сливен

5 нови доброволни формирования трябва да бъдат създадени в община Сливен. Това стана ясно на семинар по темата, проведен в областна администрация Сливен.

Срещата беше ръководена от зам .областния управител Камен Костов, присъстваха и представители на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението".

В общината към момента е сформирано едно формирование в село Стара река с 11 души. Хората са обучени, оборудвани и екипирани. Участвали са в три кризисни събития. Набрани са документи за регистрация на още едно формирование в с. Трапоклово. Необходим е автомобил.

Съгласно нормативите стандартът за численост за община Сливен е до 60 доброволци, за община Нова Загора - до 35, за общините Котел и Твърдица - до 15. В община Нова Загора има 15 доброволци, от които 3 медицински лица. Оборудвани и екипирани са, разполагат с необходимата техника, но е необходим автомобил с висока проходимост. Участват при отводняване на сгради, къщи и имоти

. В община Котел са оборудвани и екипирани 15 доброволци, като досега не са участвали в кризисни ситуации. В община Твърдица 15 души са преминали обучение, предстои закупуване на екипировка.

Всички участници в срещата изтъкнаха като проблем това, че доброволците не се освобождават от работодателите си, когато бъдат призовани за справяне с бедствие или авария. Представителите на пожарната представиха промените в законовата и подзаконова нормативна уредба, касаеща създаването и функционирането на доброволните формирования. Засилената необходимост от такива формирования е продиктувана от ограничения капацитет на държавата за поддържане сигурността на гражданите на фона на настъпилите климатични промени - големи засушавания, обилни валежи и др. Затова е необходим по-голям ресурс за справяне с очакваните бедствия и кризисни ситуации и привличането на доброволци, осигуряващи безопасността на населението.

В тази насока е и Стратегията за развитие на доброволните формирования 2012-2020.