Дянков: Има идея за връзване към НАП и на земеделските производители
Дянков: Има идея за връзване към НАП и на земеделските производители / Дарик Сливен

Да бъде въведена фискална система с датчици, свързани с НАП за земеделските производители по подобие на бензиностанциите е идеята, която финансовият министър Симеон Дянков харесал в Сливен. Това обяви самият той пред журналисти. Предложението е направено от зърнопроизводители на среща в областна администрация с представители на институции, бизнес, земеделски производители.

„Сега вървим към въвеждането на такива устройства в аптеките. Ако има такива устройства при производителите, ще се знае какво се произвежда, преди да тръгне по веригата, където се губи по един или друг начин" - каза министър Дянков. Подобна идея изказали и представители на винената индустрия.

„В бюджета няма предвидени средства за вдигане нито на пенсиите, нито на минималната работна заплата", категорично заяви Дянков. Той каза още, че акцизът за тютюневите изделия ще остане на същите нива и вероятно няма да се промени през следващите 5 години. През 2010 г. акцизът нетно е с около 100 милиона по-малък или е 260 милиона общо, върнати са 160 милиона, които дължаха от предишното правителство между 2007 и 2009 г.

По данни на министерството на финансите към края на 2010 г. общините дължат по различни договори около 230 милиона лева. Над половината от общините въобще нямат дългове, освен краткосрочни.

„На среща с общинското ръководство ще разбера каква е тяхната мотивация за нов заем и какви са финансовите възможности на общината", заяви Симеон Дянков и добави, че по сегашните финансови регламенти министерството на финансите няма пряк контрол върху взимането на допълнителни заеми или въобще емисии на общините.