Добро e състоянието на Стария бряст
Добро e състоянието на Стария бряст / Дарик Сливен, Архив

Жизненото състояние на Стария бряст в Сливен е добро и наличието на изсъхнали клони, предвид възрастта му е нормално. Тяхното съществуване е установено още през миналата година  когато през декември немският учен Франк Рийн извърши обследване на дървото. Беше предвидено премахването им да стане през пролетта, но поради ангажираност на немския учен изрязването на изсъхналите клони ще се случи през есента, това съобщи инж. Петър Петров -главен експерт в отдел „Екология” на община Сливен.

Предстои да бъде сключен договор за ново обследване на Стария бряст. Той е изготвен на база на препоръките, дадени след предходното изследване на дървото.  Короната ще бъде намалена, ще стане ажурна и продухваема, за да се избегне чупене на клони при по-силен вятър.  Предстои да се извърши и наторяване на дървото.

Специалната торна смес ще бъде изготвена от учен по почвознание. Старият бряст ще бъде ваксиниран срещу трахиомикоза или т.н. холандска болест, вече е закупен специален уред за тази дейност предстои да пристигне и самата ваксина от Америка.   По специална методика ще бъдат поставени изкуствени кори на хралупите, за да се запушат.

В Сливен ще пристигне немски изобретател, който се занимава с изработката специални въжета – тип „кобра”. Чрез поставянето им ще се подобри устойчивостта на дървото. Те ще бъдат монтирани от немски специалисти. По стъблото на дървото ще се поставят специални дендрометри, които да извършват постоянен мониторинг на жизнения му статус, чрез тях ще се отчита постоянно неговият прираст.

Доц. Наско Илиев от катедрата по генетика към Лесотехническия  университет вече е взел семена от дървото, които ще послужат, за създаване на поколение на Стария бряст - 500 фиданки.

Очаква се скоро да приключат и преговорите с Министерството на културата, за може дървото да бъде обявено за паметник на културата.