Депутатът от ГЕРБ Десислава Танева присъства на възпоменателна церемония в с. Любенова махала
Депутатът от ГЕРБ Десислава Танева присъства на възпоменателна церемония в с. Любенова махала / ППГЕРБ

Народният представител от ПП ГЕРБ Десислава Танева бе официален гост на церемонията по отдаване на почит на загиналите по време на клането в с. Любенова махала преди 135 години. Трагичното събитие е известно в българската история като „Втория Батак". На 14 юли 1877 в Любенова махалае изпратена многобройна турска войска заради неверни сведения за наличиена комитет в селото. Селяните се барикадирали зад стените на църквата „Свети Великомъченик Георги" и училището, които тогава имали общ двор и били заградени с каменна ограда. Съпротивата им била сломена инападателите нахлули в двора и започнала поголовна сеч и опожаряване.

На церемонията присъстваха още областният управител на Област Сливен Марин Кавръков, кметът на Община Нова Загора Николай Грозев, председателят на Общински съвет Нова Загора Мариана Николова, общински съветници, кметове на населени места и жители на съседни села. Кметът на село Любенова махала Иван Иванов припомни в своето слово за кървавата трагедия и призова за минута мълчане в памет на загиналите.

Кметът на общината Николай Грозев отбеляза, че жертвата на невинно загиналите ни задължава да помним и пазим със същата сила и сърцатост нашата свобода, "да имаме самочувствието, че сме българи, да държим високо изправени главите си, да намираме решения на всички проблеми и да оцеляваме - с достойнство и чест, защото нашите корени са здрави".

Областният управител Марин Кавръков заяви, че се чувства горд и радостен, че дори и след толкова години историята не е забравена и народът помни своите знайни и незнайни герои. Той изказа благодарност на присъстващите, дошли да се преклонят пред подвига, мъжеството и саможертвата на всички, които с кръвта си написаха историята на България и изрази своето желание за в бъдеще да бъдат проучени родовете на загиналите и имената на жертвите да бъдат изписани на надгробните плочи. Заместник-кметът Галя Захариева информира, че носи удостоверение за включване на църквата „Свети Великомъченик Георги" в стоте национални туристически обекта. Тя отбеляза, че този паметник на културата е паметник на цяла България, но за съжаление неговата история е повече позната на местно ниво.

Годишнината бе отбелязана с литературно-музикален спектакъл, с поднасяне на цветя и венци на паметните плочи и саркофази и бе отслужена заупокойна молитва.