/
/ / ОДФ - Сливен
Творческа работилница „Сливенски традиции и занаяти” се проведе  на крепост Туида, съобщиха организаторите от фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”. В работилницата се включиха деца от сливенски детски градини и училища  на възраст от 4 до 10 години. Идеята на инициативата бе децата по забавен начин да научат повече за старите сливенски занаяти, както и сами да изработят различни предмети, свързани с традициите на родния край.

Най-малките научиха тайните на щамповането, а после дадоха воля на въображението си и сами украсиха с печати дървени купички. За по-големите участници също бяха подготвени интересни творчески занимания. В различните работилници децата изработиха малки килимчета и черги от цветни парчета плат, украсиха метални кутии с вълнени ленти, нарисуваха шевици върху дървени панерчета, направиха вази от бутилки, облепени с вълнени конци, изработиха гердани от пъстри мъниста, кожени кесийки и торбички, кукли от дървени лъжици и платове, кукерчета и др.

Доста от децата и учителите проявиха интерес към щанда с издания на ОДФ-Сливен, посветени на старите занаяти от Сливенско, легендите на Сливен, народните носии, хайдутите и др. Творческа работилница „Сливенски традиции и занаяти” е част от основната програма на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”.