Д. Танева: По- добра подкрепа за производителите на плодове и зеленчуци
Д. Танева: По- добра подкрепа за производителите на плодове и зеленчуци / Dariknews, Архив

Много успешно приключи първата кампания по директни плащания по новата общоселскостопанска политика. Това заяви в Сливен министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

Над 115 хиляди  са земеделските  производители, заявили подкрепа по различни схеми на площи, на обвързана подкрепа и животновъди. Заявени за подпомагане са над 3,7 млн хектара площи. „Доброто е, че тази година макар и минимално има увеличение на заявленията за подпомагане и на животни – овце и крави, и на трайни насаждения и на зеленчуци“, заяви министър Танева и допълни че, индикативните ставки са много добри. Предварителната индикативна ставка за трайни насаждения на хектар е над 1660 лева. Чувстително по-добра  ще е подкрепата за произовидетлите на плодове и зеленчуци и за по-голямата част видове животни, коментира още земеделският министър.

На въпрос ако се увеличи промишленият ток, цената на хляба ще се повиши ли? Десислава Танева отговори, че „пазара е толкова  конкурентен, има много произовдители,  че да мислим, че цената на пазара се определя от себестойността и норма на печалба, която е една и съща за всички, това са отдавна минали времена. Повишение на цената ще има там където пазара може да поеме увеличена цена на продукта, а там където не може увеличена цена на ел. енергията,  в по-голямата си част вероятно ще остане като част от  печалбата на производителя, добави министър Танева.

За протеста на оранжерийни производители тя заяви, че сме на общ пазар на общността и не може да се наложат вътрешни граници. „Нормално е да е свободно движението на стоки и капитали. Въпросът е да бъдат облагани с ДДС, то да бъде плащано и потребителя според качеството и произхода да направят своя избор“, коментира министър Танева и допълни, че никой не ограничава производителите на плодове и зеленчуци да изразяват своето становище.