Д-р Васислав Петров: Няма да има съкращения в болницата
Д-р Васислав Петров: Няма да има съкращения в болницата / сн. архив Дарик - Сливен

Някои от отделенията в МБАЛ „Д-р Иван Селимински"-Сливен остават с по-малко легла, разкрива се ново вътрешно отделение. Тези промени се налагат заради новите медицински стандарти. Разделено е нефропулмологичното отделение, което е със смесена дейност. За да има пулмологично отделение, то трябва да бъде само пулмологично, а нефрологичното да бъде отделно.

„Дейността на отделенията се запазва, всички лекари са на работните си места, няма да има съкращения в болницата, дори най-вероятно ще бъдат назначавани нови колеги и сестри, за да покрием стандартите", каза д-р Васислав Петров. Той определи идеята на Министерството на здравеопазването за въвеждане на диагностично-свързаните групи като добра.

„Клиничните пътеки са по-опростен метод, който разпределя клиничните случаи в съответната пътека и за нея касата плаща определена сума, без да се интересува колко допълнителни заболявания има пациентът, колко допълнителни дейности са извършени, за да се излекува основното му заболяване.

Диагностично-свързаните групи имат предвид всичко това, те са по-добър начин на заплащане на болниците, но са доста сложни като организация", каза д-р Петров. Според него ще е необходима разяснителна кампания в болниците как трябва да работят. Директорът на сливенската болница смята, че финансовият ресурс, който трябва да отделя министерството с въвеждането на диагностично-свързаните групи, трябва да е поне с една трета по-голям от сегашния, за да се посрещнат всички нови условия.