Д-р Иванка Денева получи най-високото академично звание
Д-р Иванка Денева получи най-високото академично звание / Личен Архив

Българската академия на науките и изкуствата - София, присъди след избор званието „академик" на д-р Иванка Денева - учен, писател и литературен критик.

Ръководителите на независия научен институт изразиха мотивите си за поканването й за членство в оценката: „за приноси в изкуството, науката и влиянието в обществото" и за представяне на българското изкуство по света. Сред даваните на членовете почетни звания (академик, дописен - член-кореспондент, член-наблюдател, д-р хонорис кауза, почетен член и чуждестранен член), й бе отредено най-високото за разностранната й дейност в посочените сфери.

На есенната сесия на Българската академия на науките и изкуствата, председателят, акад. проф. д-р Григор Велев, връчи на акад. д-р Иванка Денева диплом в отдел „Изкуство", след което тя, като новоприет член, държа академично слово. Десетилетните усилия и дейност на писателката в областта на литературата и науката, в утвърждаване на българщината и на родното слово в различни кътчета на Европа и света, бяха представени в мултимедия с творческата й биография (от главния секретар на Академията, акад. д-р М. Каменова) пред препълнената зала от присъстващите в голямата зала на БЧК в столицата.

Д-р Иванка Денева получи званието „академик" за високите художествени постижения и въздействие на книгите си из различни жанрове на литературата, посветени на многогодишна проучвателска дейност върху възлови моменти от националната ни по-далечна и близка история и борби: (романи, повест, разкази и новели, поезия, театрална критика, пиеса, пътеписи и др.). Само произведението й „Кръстопъти и ветрове" има 12 рецензии, в които критиците отбелязват „балзаковския размах" на изображението и полифоничната структура на „романа-река". Тя е член на Съюза на учените в България, на Съюза на българските писатели и на Международното движение „Световни поети" (Чили). Системно е участието й с научни доклади и изказвания в научния живот на страната, в международни и национални научни конференции и форуми: в Световната писателска среща в НДК (2013 г.), в две Балкански срещи на писателите, в конференции на Института за литература в София и в национални събития по литературоведски теми.

Автор е на дисертационен труд по проблемите на литературното развитие, на стотици научни, публицистични и по естетически проблеми статии, рецензии, отзиви и кореспонденции в национални издания за литература и хуманитаристика; на дългогодишни научни изследвания за приносите в обществения живот и националните борби на българските възрожденци д-р Петър Берон, д-р Иван Селимински, д-р Георги Миркович и на лечебното дело в миналото в Сливенско; други нейни трудове са посветени на аспекти от творчеството на първомайсторите на словото Константин Константинов, Елисавета Багряна, Йордан Йовков, както и на съвременните творци Станка Пенчева, Владимир Зарев и Виктор Пасков; на „знаковите имена" в българското литературознание Владимир Василев (и сп. „Златорог") и Симеон Султанов, както и на проблеми от сферата на българското образование, учебен процес и подготовка на кадри.

Академик Иванка Денева присъства с творческата си биография в националните енциклопедии „Бележити българи на съвременна България", „1000 причини да се гордеем, че сме българи", в театралната енциклопедия на Театре.бг, в енциклопедичния справочник на видните сливенци „Доколкото знаем за тях" и „100 причини за гордост, че съм от Сливен". Номинирана е за наградата „Добри Чинтулов" и двукратно - за националната награда „Йордан Йовков".